Bron: NOS

Durf een AED te gebruiken, het is niet moeilijk

AANGEPAST 

AED ANP

Minder dan een derde van de Nederlanders zonder kennis van reanimatie durft een AED te gebruiken om iemand te reanimeren. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voormalig TNS NIPO) in opdracht van zorgverzekeraar CZ en het Rode Kruis. Het Rode Kruis vindt deze cijfers zorgwekkend en roept alle Nederlanders op om in het geval van een reanimatie juist wel een AED te gebruiken.

“Het gebruik van een AED is heel simpel. Dat besef moet tussen de oren komen”, aldus het Rode Kruis. Met een AED (Automatische Externe Defibrillator) kan een stroomstoot worden toegediend aan het hart, waardoor in veel gevallen het hartritme wordt hersteld.

In de video hieronder zie je hoe een AED werkt:

Zo werkt een AED

Het gebruik van een AED in combinatie met reanimeren is van levensbelang. “Iedereen kan een AED bedienen, want het apparaat vertelt precies wat je moet doen”, zegt Eline Nijhof, hoofd EHBO van het Rode Kruis.

Scholen

Van de ondervraagden zonder kennis van reanimatie zou 42 procent een onbekende reanimeren. “Dat is alarmerend laag”, zegt het Rode Kruis. Van de Nederlanders mét kennis van reanimatie is 97 procent bereid om een onbekende te helpen. Daarom wil het Rode Kruis meer mensen overtuigen om zich te laten scholen.

Hulp bieden begint al met 112 bellen. Dat is de eerste en belangrijkste stap bij een reanimatie.

Rode Kruis

Maar ook zonder scholing kan er worden geholpen, zegt de hulporganisatie. “Hulp bieden begint al met 112 bellen. Dat is de eerste en belangrijkste stap bij een reanimatie. De meldkamercentralist begeleidt jou door de reanimatie. Ook de AED geeft vaak gesproken instructies.”

Categorieën: AED Nieuws