Bron: aed-blog.nl

Hoe lang gaat een AED mee?

Een veelgestelde vraag die wij krijgen is “Wat is de levensduur van een AED? Hoe lang gaat een AED nu precies mee?

Dat is een veel lastigere vraag dan je in eerste instantie zou denken. Allereerst geldt uiteraard de fabrieksgarantie van een AED, deze varieert van 2 tot 10 jaar, afhankelijk van het merk en type en de productiedatum. Meer informatie over deze garantietermijnen is in het volgende artikel te vinden: Overzicht garantietermijnen op AED’s >>

Maar de garantietermijn is iets anders dan de technische levensduur van een AED… Het tijdstip van vervanging van een AED is fors afwijkend van de vervanging van andere consumentenelektronica: Een TV bijvoorbeeld heeft misschien een garantietermijn van 2 jaar en zal misschien een jaar of 6 meegaan. Maar moet je deze TV dan ook na 6 jaar vervangen? Daar is natuurlijk geen noodzaak voor. Immers, zolang deze TV het blijft doen, kan je deze blijven gebruiken. Zodra de TV alsnog kapot gaat is het tijd om een nieuwe aan te schaffen. Enig nadeel is dat je even een dag zonder moet kunnen…

Met de AED is dit echter wezenlijk anders! Een AED is aangeschaft om direct gebruiksklaar te zijn bij een reanimatie. Je kan deze dus niet vele jaren blijven gebruiken totdat deze dienst weigert, er staan immers mensenlevens op het spel! Een AED moet dus vervangen worden nog vóór dat deze technische mankementen gaat vertonen door een overschrijding van de technische levensduur! 

Een AED moet dus vervangen worden nog vóór dat deze technische mankementen gaat vertonen door een overschrijding van de technische levensduur! 

Navraag bij fabrikanten levert helaas niets op. De meeste fabrikanten maken goede sier met de technische superioriteit van hun merk AED ten opzichte van de concurrentie. Geen enkele fabrikant wil daarom een concrete levensduur noemen.

Wat is nu wijsheid? Ook wij hebben deze wijsheid helaas niet in pacht. De daadwerkelijke levensduur van een AED is afhankelijk van vele factoren: Het merk en type, de wijze waarop deze is opgehangen en onder welke omstandigheden, hoe vaak deze is ingezet, hoe vaak er service is uitgevoerd etc. etc. Wel hanteren wij voor alle AED’s waarvoor een servicecontract is afgesloten het beleid dat wij géén goedkeuringssticker meer afgeven voor AED’s ouder dan 10 jaar. Op deze manier willen we een vals gevoel van veiligheid voorkomen.

Lifepak 4 defibrillator van Physio-Control uit 1974 © AED museum / AED-Blog

Het is bijna onvermijdelijk dat er in de nabije toekomst berichten in de pers komen over niet functionerende AED’s vanwege ouderdom. Want hoe goed je servicecontract ook in elkaar steekt, eens houdt iedere AED er een keer mee op. En laten we dan met z’n allen proberen te voorkomen dat dit gebeurt tijdens een reanimatie!

Categorieën: AED Nieuws