Bron: www.aed-blog.nl

Gezondheidsinspectie roept onbetrouwbare Telefunken AED terug – geef gehoor!

In 2013 werd de toenmalige fabrikant, DefiTeq, van Telefunken failliet verklaard. Hierdoor werd het voor consumenten, die een Telefunken AED aangeschaft hadden, onmogelijk dit type AED te voorzien van vervangingsonderdelen. Denk hierbij aan elektroden en batterijen, die essentieel zijn voor de bruikbaarheid van het toestel.

Betrouwbaarheid AED’s is van levensbelang

In 2014 hebben wij daarom onze klanten geïnformeerd omtrent dit betreurbare feit. Daarnaast hebben we getracht een passende oplossing te vinden voor alle klanten die hier de dupe van zijn geworden. Want AED’s redden levens en bij twijfel aan de betrouwbaarheid van deze toestellen, zien wij zulke toestellen het liefst zo snel mogelijk verdwijnen uit het straatbeeld. Een speciale omruilactie, voor een AED van een betrouwbare fabrikant, leek de juiste oplossing. Hierdoor konden we namelijk reeds vele Telefunken AED’s uit het veld halen.

Hoewel in 2015 bleek dat de DefiTeq, fabrikant van Telefunken, alsnog een doorstart kon maken, besloten wij AED’s van dit merk nooit meer te gaan verkopen. Dit bleek een goede keuze. In 2016 werd namelijk het CE- certificaat opgeschort, waarna het in 2017 zelfs volledig werd teruggetrokken! Hieruit blijkt dat de betrouwbaarheid en werkzaamheid van deze AED’s namelijk inderdaad niet gewaarborgd konden worden.

Europese gezondheidsinstituten luiden de noodklok

Afgelopen april waren we daarom ook positief verrast om te zien dat de Ierse Health Products Regulatory Authority (HPRA) een zogeheten Priority 2 Warning uitgaf omtrent de betrouwbaarheid van de Telefunken AED. Hierin waarschuwde de HPRA niet alleen om géén gebruik meer te maken van deze AED, maar ook om bekendheid te geven aan dit probleem door andere mensen te informeren.

Hierop volgend wordt vandaag ook door de Nederlandse Gezondheidsinspectie opgeroepen om Telefunken AED’s van de straat te halen. Blijkbaar zijn er na de doorstart en het vervallen van het CE-keurmerk, toch nog zo’n 99 AED’s verkocht aan verschillende distribiteurs in Nederland.

Een gewaarschuwd mens…

Daarom willen wij langs deze weg iedereen die na alle waarschuwingen alsnog een Telefunken AED aan zijn gevel heeft hangen, oproepen om het toestel van de straat te halen en nooit meer te gebruiken. Telefunken AED’s zijn onbetrouwbaar, loop daarom niet onnodig het risico op uiterst vervelende situaties! Niets is erger dan een AED die niet werkt. Juist op het moment dat het toestel een leven kan redden.

Categorieën: AED Nieuws