BRON: De Gelerlander

Politici halen AED-certificaat

MILLINGEN AAN DE RIJN – Alex ten Westeneind, Arnold Driessen, Brenda Nieborg, Femke van Kuijk, Jos van Campen, Karel Spann en Theo van der Velden zijn een ervaring én certificaat rijker.

De deelnemers kregen via filmpjes wat uitleg over onder andere de bloedsomloop en de werking van de longen, alvorens de reanimatie-oefeningen op poppen konden beginnen. Belangrijk bij een echte reanimatie is dat er ook goed op de eigen veiligheid wordt gelet, benadrukte Janssen.

In de vier uur durende sessie werd tevens de werking van een Automatische Externe Defibrillator (AED) uitgelegd. Een belangrijk hulpmiddel tijdens het reanimeren, want het apparaat kan het hartritme middels een elektrische schok herstellen en legt precies uit wat je moet doen. Bij een hartstilstand moet er binnen zes minuten actie worden ondernomen.

In Millingen aan de Rijn zijn 19 AED’s aanwezig, weet Theo Burgers van de lokale EHBO. De helft daarvan hangt buiten in een kast, voor de overige AED’s moet men naar binnen. Die zijn vanwege openingstijden van bijvoorbeeld winkels dus niet altijd toegankelijk en EHBO Millingen aan de Rijn/Kekerdom wil daar wat aan doen. Er moeten meer AED’s naar buiten.

[wppa type=”slideonly” album=”7″]Any comment[/wppa]

foto’s en film © Remco Wildeman