BRON: RTL NIEUWS

Kinderen weten veel te weinig over noodnummer 112

08 september 2018 10:43 Aangepast: 08 september 2018 11:14
Beeld © ANP

Eén op de vier kinderen tussen de zes en acht jaar weet niet hoe het op de telefoon van de ouders het noodnummer 112 moet bellen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

Iets meer dan de helft van deze jonge kinderen heeft weleens thuis of op school besproken wanneer ze het noodnummer moeten bellen.

Te weinig, vindt het Rode Kruis, en daarom wordt het bellen van 112 onderdeel van de EHBO-lessen op basisscholen. Daarbij worden Hiro en Baymax ingezet, superhelden van de nieuwe Disney Channel-serie Big Hero 6.

Meer cijfers:

  • Pakweg een kwart van de kinderen tussen 6 en 12 jaar weet niet dat iedereen 112 mag bellen, ongeacht hoe oud je bent.
  • Ze weten wel goed in welke concrete situaties ze mogen bellen: wanneer iemand in levensgevaar is of als er een ongeluk gebeurd is en er geen volwassene in de buurt is.
  • Toch denkt bijna één op de vier kinderen dat je ook het noodnummer mag bellen als er een huisdier op het dak of in de boom vastzit.

Het Rode Kruis wil meer EHBO-lessen in het basisonderwijs omdat kinderen en jongeren veel te weinig weten over wat zij bij een ongeluk moeten doen. Ook kinderen kunnen in een noodsituatie terecht komen, en dan is het cruciaal dat leeftijdgenootjes weten hoe ze op moeten treden.

Categorieën: EHBO Nieuws