Informatie-avond EHBO over Brand en Brandwonden

Vanwege de komende feestdagen en de grotere kans op brandwonden, verzorgde EHBO-vereniging Millingen aan de Rijn-Kekerdom in samenwerking met Brandweer Millingen aan de Rijn op maandagavond 19 december 2022 een informatieavond over brandwonden in de kantine van Sportpark De Hove.
Deze interessante thema-avond werd geopend door Alex Janssen, voorzitter en EHBO-instructeur. Na het openingswoord voor een goedgevulde zaal, droeg hij de presentatie over aan Peter Heijmen, commandant
van de Brandweer. Met treffende voorbeelden benadrukte Peter de ernst van brand en brandwonden, zeker
in deze periode.

De bezoekers gingen in kleine groepjes de activiteiten af. Buiten was een geïmproviseerde vuurhaard. Onder leiding van 3 brandweermannen heeft elk deelnemer geoefend met een blusdeken en een brandblusser.
Een van de kleedkamers werd gebruikt voor de deurprocedure en hoe binnen te gaan in een ruimte, waar brand of veel rook is.

In de kantine bootsten Theo Burgers en Richel Bach, beide Lotus, levensechte situaties na met brandwonden, die door de aanwezige EHBO-ers prima werden afgehandeld. Naast enkele voorlichtingsstands was er ook een stand met veiligheidsmiddelen zoals vluchtladders, handblussers, rookmelders, CO-melders en andere nuttige artikelen, met deskundig advies van brandweerman Dirk. Ook konden de aanwezigen kennis maken met het levensecht oefenen van EHBO situaties middels een Virtual Reality (VR)-bril. Op het grote tv-scherm kon iedereen meekijken, wat de persoon met de VR-bril zag en hoe de opdrachten uitgevoerd werden. Een boeiende manier om te oefenen, waavoor veel interesse was en die naast het serieuze aspect ook komische situaties opleverde.

Met dankzegging aan Brandweer Millingen werd rond 21.30 uur deze leerzame thema-avond beëindigd.
De aanwezigen waren enthousiast over de informatie en gevarieerde wijze, waarop deze was aangeleverd.  Voor de EHBO vereniging en Brandweer was dit een samenwerking, die zeker voor herhaling vatbaar is.

Een ongelukje kan heel snel gebeurd zijn. Vooral in deze dagen dient er, met name in de buurt van kinderen, extra aandacht te zijn voor kaarsen, vuurwerk, rotjes, etc. Maar let ook, buiten de feestdagen om, op bbq’s, aanstekers, open vuur, hete thee/koffie, etc.  

Mocht er toch iets fout gaan: koel alleen de wond gedurende minimaal 10 minuten met lauw zacht stromend water, verwijder géén kleding, waarschuw direct 112 of een arts.

Voor (meer) informatie over hulpverlening, basisopleiding EHBO of Reanimatie/AED kunt u kijken op www.ehbomillingenkekerdom.nl  of contact opnemen met Alex Janssen 06 – 10434247.

EHBO vereniging Millingen aan de Rijn-Kekerdom.